Verktygspaket till Nitator Hylte med slutkund Scania

Nitator är en av Sveriges ledande leverantörer till fordonsindustrin med hög specialistkunskap och stor känsla för kvalitetssäkrade produkter.

Nitator var i behov av ett produktionsupplägg där ett större plåtämne klipps, formas och flänsas i en hydraulpress för att sedan resultera i hörnkåpor åt slutkunden Scania. Inledningsvis skedde analyser av formbarheten och grunddata åt konstruktionsupplägget togs fram och utvecklades. Artiklarna skulle gå i en relativt låg volym vilket även krävde ett ekonomiskt upplägg.

Projektet startade med ett uppstartsmöte tillsammans med Nitator samt Scania för att gå igenom det tänkta upplägget. Vårt upplägg krävde ett antal förändringar i slutprodukten vilket accepterades och påbörjades direkt på plats hos Scania i Södertälje. Parallellt med dessa förändringar påbörjades även simuleringsarbetet av plåtformningen där eventuella behov av mothållarkrafter och tillhållning samt kritiska partier på produktion för brott eller rynkor framkom. Detta skedde hos vår samarbetspartner Hydroformning Design Light i Vansbro. Efter detta kunde sedan konstruktionsprocessen och de nya simuleringarna påbörjas.

Konstruktionsfasen fortlöpte tillsammans med de olika delarna som skulle produceras, vilket var tre verktyg på vardera ca 5-7 ton. Delarna producerades i fyra steg med det andra dragsteget placerat i ett gjuteställ vilket både gjutits och bearbetats i Tyskland hos DOERING GmbH.

Ämnesutprovningen i dragverktyget skedde sedan hos kund med laserskurna ämnen från Jobro Plåtprodukter i Ulricehamn. I detta läge kunde förserieartiklarna börja framställas för montering på Scanias lastbilar samtidigt som vi färdigställde ämnesklippen. För uppmätningarna av dessa artiklar samarbetade vi med Värnamo Mätcenter samt med APM som bidrog med kontrollfixtur. 

Contact us

info@sivab.com
+46(0)36-39 66 80

Visiting address

Stenserydsvägen 4
SE-571 78  Forserum

Postal address

Box 56
SE-571 03  Forserum

nike helsinki michael kors laukut michael kors lompakko ralph lauren helsinki nike suomi new balance suomi polo ralph lauren outlet ray ban suomi ray ban aurinkolasit new balance kengät uggs sko nike sko polo ralph lauren dame oakley norge parajumpers norge oakley briller polo ralph lauren salg parajumpers salg